0

Θέματα Κατατακτηρίων Εξετάσεων Νομικής Σχολής Κομοτηνής 2022-2023

Θέματα Κατατακτηρίων Εξετάσεων Νομικής Σχολής Κομοτηνής 2022-2023

  • Συνταγματικό-Διοικητικό-Φορολογικό Δίκαιο

1.Κυβερνητικές πράξεις.2.Άκυρες, ακυρώσιμες και ανυπόστατες διοικητικές πράξεις.

  • Ποινικό Δίκαιο-Ποινική Δικονομία

1.Μορφές υπαιτιότητας. 2.Αρχή μη χειροτέρευσης της θέσης του κατηγορουμένου στα ένδικα μέσα.

  • Αστικοδικονομία

(Πρακτικά θέματα όπως μας μεταφέρθηκαν από μαθητές μας)

α)Ο Α κληρονόμησε κάποια χρήματα και χρυσαφικά από τη θεία του. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και ένα δαχτυλίδι αξίας 30.000ε.Το δαχτυλίδι αυτό πήγε να το πωλήσει στον χρυσοχόο Β ο οποίος εκμεταλλευόμενος ότι ο Α δεν γνώριζε πολλά σε αυτά τα ζητήματα, κατάφερε να του το αγοράσει προς 2000ε. Στη συνέχεια ο Β πωλεί στον Γ το δαχτυλίδι έναντι του ποσού των 30.000ε.Ο Γ ύστερα δωρίζει το δαχτυλίδι στην ερωμένη του Δ. Ο Α το 2021 (7 χρόνια μετά) μαθαίνει για την πραγματική αξία του ρολογιού.

Ερωτήσεις: 1.Μπορεί να ζητήσει το δαχτυλίδι ο Α και εάν ναι από ποιον και με ποια νομική βάση; 2. Μπορεί να ζητήσει πίσω ο Α από τον Β τα 30.000ε και εάν ναι από ποιον και με ποια νομική βάση; Μπορεί να ζητήσει ο Β από τον Α τα 2.000ε;

β)Ο Α κάτοικος Κομοτηνής στρέφεται κατά του Β κατοίκου Καβάλας στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης για χρέος 100.000ε από 5 τιμολόγια. Ο Β ασκεί ανταγωγή ζητώντας να αναγνωριστεί η ακυρότητα της Σύμβασης. Ο Β με τις προτάσεις του υποστηρίζει την καθ΄ύλην αναρμοδιότητα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης.

Ερωτήσεις: 1. Τι άλλο θα μπορούσε να υποστηρίξει ο Β; 2.Πόσους μάρτυρες μπορούν να εξετάσουν οι διάδικοι στη συζήτηση; 3. Κατά την άποψή σας τι θα αποφασίσει το δικαστήριο ως προς την ανταγωγή του Β; 4. Ποια στοιχεία βαρύνονται να αποδείξουν οι διάδικοι; 5. Υπάρχουν κάποια αποδεικτικά μέσα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν; 6. Εάν ο Β υποστήριζε ότι κατέβαλε το ποσό σε μετρητά, ποιο αποδεικτικό στοιχείο δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει;

γ)Ο Α είναι παντρεμένος με την Γ και έχουν μια κόρη την Κ. Η Γ μένει έγκυος ξανά, αλλά το αγόρι πεθαίνει μαζί με τη Γ στη γέννα.

Ερωτήσεις: 1. Ποιος θα κληρονομήσει τα 160.000ε που είχε η Γ στην τράπεζα α) εάν γεννηθεί ζωντανό και πεθάνει η μητέρα και β)εάν γεννηθεί νεκρό και πεθάνει και η μητέρα.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!