0

Θέματα-Κατατακτήριες εξετάσεις Νομικής Σχολής Κομοτηνής 2021-2022

Κατατακτήριες εξετάσεις Νομικής Σχολή Κομοτηνής 2021-2022

Θέματα εξετάσεων

Ποινικό Δίκαιο-Ποινική Δικονομία

1) Η έννοια της αξιόποινης πράξης

2) Η αρχή της ηθικής απόδειξης

Διοικητικό-Συνταγματικό-Φορολογικό Δίκαιο

1) Ατομική γενικού περιεχομένου

2) Ανυπόστατες και άκυρες διοικητικές πράξεις

Αστικό-Δικονομικό Δίκαιο

Ο Α που ήταν παντρεμένος με την Σ, ταξίδευε (χωρίς τη σύζυγό του) με αεροπλάνο το οποίο λόγω ισχυρότατης έκρηξης αντιτάχθηκε στον αέρα σε ύψος 10.000 μέτρων. Δικαιούται η Σ να ασκήσει αγωγή διαζυγίου κατά του Α.

Ο Κ πέθανε ανύπαντρος και χωρίς διαθήκη. Οι μοναδικοί συγγενείς του που ζούσαν κατά το θάνατό του ήταν ένας πρώτος εξάδελφός του από την μεριά του του πατέρα του, ένας πρώτος ξάδελφος από τη μεριά της μητέρας του και μια πρώτη εξαδέλφη από την μεριά της μητέρας του. Ποιοι κληρονομούν τον Κ και ποια είναι η κληρονομική μερίδα του κάθε κληρονόμου.

Ο Ε, ιδιοκτήτης κινηματογράφου γνωρίζοντας ότι ο Δ ήταν 12 ετών, του επέτρεψε να εισέλθει στον κινηματογράφο του για να παρακολουθήσει ένα έργο που εν γνώσει του Ε είχε χαρακτηριστεί με υπουργική απόφαση ως ακατάλληλο για ανηλίκους κάτω των 14 ετών. Κατά τη διάρκεια της παράστασης εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον κινηματογράφο χωρίς υπαιτιότητα του Ε, με συνέπεια να υποστεί ο Δ σοβαρά εγκαύματα . Ευθύνεται ο Ε σε αποζημίωση έναντι του Δ για τη ζωή που υπέστη ο τελευταίος.

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι η πληρεξουσιότητα είναι αφηρημένη δικαιοπραξία.

Ο Γ μένει με την οικογένειά του σε διαμέρισμα στην Κατερίνη, υπηρετεί όμως ως δημόσιος υπάλληλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Ποιος είναι ο τόπος κατοικίας του Γ.

Αν ένας διάδικος ερημοδικασθεί στον 1ο βαθμό και επιθυμεί να ασκήσει έφεση, τι λόγους έφεσης θα πρέπει να επικαλεσθεί με το εφετήριο, ώστε να πετύχει την εξαφάνιση της εκκαλουμένης αποφάσεως.

Ποια αποδεικτικά μέσα του ΚΠολΔ παρέχουν πλήρη απόδειξη και τι δυνατότητες έχει ο αντίδικος να αντιδράσει αποδεικτικώς σε αυτά.

Σε τι διαφέρει μι ανυπόστατη από μια άκυρη διαδικαστική πράξη.

Μπορεί να επιβληθεί κατάσχεση στα πνευματικά δικαιώματα του οφειλέτη από μια κινηματογραφική ταινία και αν ναι με ποια διαδικασία.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!